اره میزی
اره میزی در سال ۱۷۷۷ به صورت ساده و ابتدایی ساخته شد ولی مخترع آن مشخص نیست.
اره میزی یکی از کاملترین ماشین الات صنایع چوب محسوب میشود و یک سری کارخانهها به منظور رقابت باهم سعی میکنند سیستم و کاربری آن را تغییر دهند، با ایجاد کردن تغییرات لازم، طراحان این دستگاه سعی خواهند کرد که دستگاهی با ایمنی بیشتر و کاربری آسانتر تولید کنند.
تهیه کنندگاه در ساخت اره میزی به نکاتی مانند: دقیقتر شدن برش چوب ماسیو و صفحات چوبی و همچنین وارد کردن نیروی کمتر از سمت کاربر توجه میکنند. همچنین به تغییراتی مدرن در ساخت تیغههای اره میزی همراه با افزایش عمر تیغه و نیز دقت عمل توجه خواهد شد.
این دستگاه بسیار مناسب جهت برشهای طولی و عرضی چوب ماسیو و نیز صفحات چوبی و همچنین به منظور ساخت اتصال، کنشکاف زدن دوراهه زدن چوب و همچنین برش با زوایای مختلف استفاده میشود.
این دستگاه توانایی برش با زاویهای با ۲ حالت مختلف را دارد:
حالت ۱: صفحه متحرک بوده و نیز حول محوری تا ۴۵ درجه گردش مینماید.
حالت ۲: تیغه اره نسبت به خط عمود از منفی ۴۵ الی مثبت ۴۵ درجه تغییر زاویه میدهد.
هر چه قطر تیغه اره ببشتر باشد، تعداد دور آن کمتر میشود.
اجزای اره میزی:
صفحه میز: جنس صفحه اره میزی بیشتراز جنس چدن است. روی آن موازی با تیغه اره، شیار گرات درآورده شده و یک دستگاه گونیای متحرک همراه با زبانه فلزی گرات که در مواقع لزوم داخل آن به سادگی حرکت میکند و به منظور برش عرضی چوب یا با استفاه از وسیله کمکی به منظور کناره بری از آن استفاده میکنند. در وسط صفحه شکافی به عرض ۲ برابر ضخامت تیغه اره وجود دارد، معمولا سطح صفحه برای کاهش سطح تماس چوب به شکل شیارهای کم عمق و به موازات تیغه ایجاد میشود.
تیغه اره گرد: تیغه اره به صورت دوار و با قطر خارجی تا ۶۰ سانتیمتر برای این نوع ماشین و اینکه جالبه بدونید، قطر سوراخ وسط اره تا سه سانتیمتر میباشد. این تیغه بر روی میلهی شفت ماشین گذاشته میشود و جهت جلوگیری از لرزش تیغه در زمان برش. به علت قطر زیاد تیغه و ضخامت کم آن، تیغه را از ۲ طرف به وسیلهی دو کفشک و یا پولک بزرگی که قطر آن معمولا یک سوم الی یک ششم قطر تیغه اره میباشد، میپوشاند. در برخی از تیغهها که قطر سوراخ تیغه بزرگتر از قطر شفت ماشین است از واشر ضخیم مخروطی شکل جهت ثابت کردن تیغه بر روی شفت استفاده میکنند. سر شفت قالبا به صورت پیچ میباشد که روی آن مهره قرار دارد و بیشتر این پیچ سر شفت چپ گرد ساخته میشود، تا پیچ خلاف جهت گردش تیغه اره محکم شود و خطر باز شدن آن هنگام عمل از بین برود. فرم و جنس و سایر مشخصات تیغههای اره به طور تخصصی در اواخر این مبحث توضیح داده میشود. اره میزی جهت برش چوب در اندازههای مختلف استفاده میشود. اره میزیها بسیار قدرتمند بوده و در زمان استفاده نادرست بسیار خطرناک میباشند. اره میزی کوچک مناسب برای کاربران غیر حرفهای بوده و برای برشهای کوچک همانند تخته سه لا ((تخته خرده چوب یا ملامین)) ، ام دی اف و همچنین چوب طبیعی تا قطر حدود ۵۰MM بسیار مناسب است. از اره میزی کوچک به عنوان نازک کاری، مبلمان، درب و پنجره استفاده میشود. اره میزی حرفهای قالبا بر روی پایه قرار داده شده تا ارتفاع لازم برای کار را داشته باشد. اره میزی حرفهای ابزاری ضروری به منظور برش کارهای بزرگ میباشد.
اره میزی یکی از ابزارهای پرکاربرد در حرفه ی نجاری است. این دستگاه در گذشته بر روی دستگاههای چند کاره نصب میشد و اهمیت چندانی نداشت. اما امروزه به دلیل ورود صفحههای چوبی این دستگاه بسیار پرکاربرد شدهاست و همچنین از اهمیت بیشتری برخوردار است. به طوری که تولید کنندگان آن در فکر تولید اره میزی با قابلیتهای جدید هستند.
اره میزی از یک تیغ اره دیسکی تشکیل شده که این تیغه به وسیله موتور دستگاه و تسمه و فولی با سرعت بسیار زیادی شروع به گرش میکند. تیغه دستگاه از بالای میز بیرون آمده و کاربر میتواند با حرکت چوب موازی با تیغه دستگاه چوب را برش دهد. عمق برش به کمک اهرم قابل تنظیم است.
اره میزی را باید با توجه به نوع کارتان انتخاب کنید زیرا شکل و اندازه اره میزی در نوع کار بسیار تاثیرگذار است.
مثلا اگر مشغول به پروژهای هستید که از مواد سبک مانند تخته ۳ لا یا چوب کاج استفاده میکنید بهتر است اره میزی معمولی انتخاب کنید و اگر از مواد سفت و محکم و با چگالی بالا استفاده میکنید بهتر است اره میزی انتخاب کنید که توانایی انجام کار سنگین را داشته باشد. در اینصورت نتیجه بهتری خواهید گرفت.
این دستگاه این امکان را به شما میدهد که برش دقیقتری را در مدت زمان کمتری ایجاد کنید. همچنین با استفاده از شابلونها و ابزارهای جانبی میتوان برشهای خاص و زاویهدار را روی صفحات چوب ایجاد کرد.
باید به این نکته توجه کرد که نباید چوب بسیار خمیده و یا کج را روی صفحه میز قرار داد و آن را برش زد. زیرا ممکن است دستگاه چوب را پس بزند و همچنین ضربات باعث خراب شدن دستگاه میشود یا ممکن است به کاربر آسیب بزند. برای برش چوبهای خمیده باید یک تخته صاف زیر کنده خمیده قرار داد تا از لیز خوردن چوب جلوگیری شود.
نحوه نگهداری از اره میزی:
نجاران ماهر از ابزارهای نجاری خود مانند گنجی نگهداری میکنند. زیرا نگهداری از این دستگاهها طول عمر آنها را افزایش میدهد. اره میزی را میتوان با استفاده از فشار باد به آسانی تمیز کرد و خاک اره و تکههای کوچک چوب را از مسیر ورودی هوای موتور یا از مسیر ریل و همچنین از روی صفحه زدود. برای این کار بهتر است یک بادپاش تهیه کنید.
با توجه به کاتالوگ دستگاه باید در زمان معلوم روغن کاری یا تعویض تسمه یا زغال و یا … را انجام داد.
باید مراقب باشید که در اثر ضربه یا برشهای سنگین و یا پسزدن قطعه تنظیمات دستگاه تغییر نکند.
تراز کردن دستگاه یکی از روشهای بسیار مهم کالیبره کردن دستگاه است. برای این کار باید ترازی دقیق و درست را روی صفحه اره میزی قرار دهید تا از تراز بودن دستگاه اطمینان حاصل شود. تراز شدن دستگاه باعث افزایش ایمنی و ایجاد برشهای دقیقتر میشود. باید توجه داشت که گاهی اوقات تراز کردن قسمتی باعث از بین رفتن تراز قسمت دیگری میشود.
قبل از شروع کار باید با استفاده از دستگاه شیب سنج مطمئن شوید که درجه صفر (عمودی) اره و شیب (-۴۵ و ۴۵ درجه) اره میزی دقیق باشد.
قبل از کار باید توجه کرد که لوله ی خروجی گرد و غبار با میز هم سطح باشد و هنگام مکش فشاری به دستگاه وارد نشود و مانع از تکان خوردن دستگاه شود. و همچنین میزی که اره میزی روی آن قرار دارد باید هم سطح دستگاه باشد.
بهتر است همیشه سطح میز اره صاف، تمیز و پولیش خورده باشد تا هنگام کار قطعات بزرگ چوب به آسانی حرکت کنند و مانعی نداشته باشند.
از گذاشتن خوراکی و نوشیدنی جدا خودداری کنید زیرا ممکن است باعث چسبناکی سطح کار شده و قطعات کار را کثیف و لکهدار کند. همچنین تراکم نوشیدنیهای سرد میتواند ایجاد زنگزدگی سطح فلزی دستگاه شود. حتی برخی چوبها مانند: نراد و یا روسی و… گاهی از خود صمغ ترشح میکنند که چسبناک است.