کاربرد ابزار

ابزار نجاری

انواع ابزاری که در نجاری مورد استفاده قرار میگیرد

ابزارهای مورد استفاده در صنعت نجاری را می‌توان با توجه به منبع تغذیه آن‌ها به ۳ دسته، ابزار نجاری برقی و بادی و دستی تقسیم بندی کرد.

از ابزارهای نجاری برقی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

اره زنجیری

اولین ابزار نجاری است که جهت برش درختان و قطعات بزرگ چوب استفاده می‌شود. این دستگاه از یک زنجیر که دور یک تیغه در حال چرخش است تشکیل شده‌است. همچنین روی این زنجیر تیغه‌های کوچکی هم قرار دارد که برش چوب را بسیار آسان کرده‌است. این دستگاه در ۳ نوع بنزینی و برقی و شارژی وجود دارد. نیروی محرک اره زنجیری بنزینی سوخت فسیلی است و  به کمک یک موتور درون سوز بنزینی کار می‌کند. اره‌های برقی نیز دارای یک موتور الکتریکی است و به کمک برق کار می‌کند. امروزه اره زنجیری شارژی نیز وارد بازار شده‌است. از معایب اره‌های موتوری می‌توان به صدا  لرزش زیاد و آلودگی ناشی از سوخت آنها اشاره کرد اما به دلیل قابل حمل بودن و قابلیت استفاده در محیط‌هایی دسترسی به برق دشوار است و قدرت بسیار زیادی دارند، بسیار پرطرفدار هستند. اره‌های برقی هم دارای صدا و لرزش کمتری هستند و آلودگی هم ندارند ولی استفاده از برق، محدودیت‌هایی را برای استفاده از این نوع ایجاد کرده‌است.

اره فلکه‌ای

پس از برش قطعات بزرگ چوبی اره فلکه‌ای، جهت ساخت سازه‌های چوبی و مبلمان و انجام برش‌های طولی الوارها کاربرد دارد. اره فلکی‌های کوچک مناسب کارهای کوچک‌تر و ظریف‌کاری و صنایع دستی است و همچنین سایز بزرگ‌تر مناسب ساخت مبلمان و سازه‌های چوبی است. بهتر است در کنار اره فلکه‌ای یک رنده  یا سنباده جهت هموار کردن سطوح تهیه کرد.

اره میزی

این دستگاه از ابزارهای کاربردی در صنایع چوب است که برای برش دقیق چوب در اندازه‌های مختلف کاربرد دارد. این اره امکان برش‌های نرم و تمیز را برای کاربر فراهم می‌کند. ارتفاع تیغه و نیز زاویه برش این دستگاه توسط کاربر قابل تنظیم است. به دلیل قابلیت تنظیم ارتفاع می‌توان بر روی قطعات چوب شیار ایجاد کرد.

اره فارسی‌بر

از دیگر ابزارهای پرکاربرد در نجاری اره فارسی‌بر است. این دستگاه قابلیت ایجاد برش‌های دقیق و تمیز را در زوایای مختلف را فراهم می‌کند. این اره به ۲ دسته کشویی و ثابت تقسیم می‌شود که با توجه به نوع کار باید انتخاب شود. فارسی‌بر کشویی به دلیل داشتن ریل کشویی نسبت به فارسی‌بر کشویی می‌تواند صفحاتی با طول بیشتری را برش دهد. صفحات فارسی‌بر قطرهای متفاوتی دارند، هرچقدر قطر تیغه بیشتر باشد ارتفاع و عمق برش نیز بیشتر می‌شود.

اره گردبر یا اره دیسکی

از اره‌های برقی می‌توان به اره دیسکی اشاره کرد که برای برش و انواع چوب و ام دی اف کاربرد دارد. به دلیل کاربری آسان و جابه‌جایی راحت این دستگاه از آن می‌توان در نصب درب، کابینت چوبی و یا هرگونه دکور استفاده کرد.

اره عمودبر

عملکرد عمودبر مانند اره فلکه‌ای است اما تفاوت‌هایی با هم دارند. اره عمودبر دارای گیربکسی در قسمت جلویی دارد که حرکت چرخشی موتور را به حرکت خطی رفت و برگشتی تبدیل می‌کند و توسط تیغه برش ایجاد می‌کند. اره عمودبر یا چکشی برای برش مواد مختلف دارای تیفه‌های متفاوت است که این دستگاه را برای برش چوب و فلز و پلاستیک و …. مناسب می‌کند. این دستگاه جهت ایجاد برش‌های منحنی و غیرمستقیم مناسب است. برای اینکه برش با اره عمودبر با دقت بیشتری انجام شود بهتر است خطوط برش را روی سطح چوب مشخص کرد.

رنده نجاری

رنده نجاری ابزاری کاربردی برای صاف و یکدست کردن سطوح چوب است و با لایه برداری سطح چوب آن را برای رنگ‌پذیری آماده می‌کند.

اور فرز یا فرز نجاری

اور فرز دستگاهی است که برای ایجاد شیار و نیز ایجاد لبه جای شیشه در میز و مبل و … کاربرد دارد. تیغه‌های این دستگاه تنوع بسیاری دارد که باید با توجه به نوع کار انتخاب کرد.

فرز مینیاتوری

فرز مینیاتوری دستگاهی برای کارهای هنری روی سطوح چوبی است. فرز مینییاتوری وسیله‌ای کاربردی در زمینه ساخت ماکت و نیز سازه‌های چوبی است. این دستگاه می‌تواند طیف گسترده‌ای از کارهایی مانند: سوراخکاری، برشکاری و سنباده‌زنی را انجام دهد.  

دریل

از ابزارهای کاربردی در نجاری و صنایع چوب که برای سوراخکاری و باز و بسته کردن انواع پیچ کاربرد دارد دریل شارژی است. همچنین از دریل‌های برقی و پیچ‌گوشتی‌های برقی در نجاری با توجه به نوع کار می‌توان استفاده‌های گسترده‌ای کرد. انواع دریل کاربرد گسترده‌ای در صنعت نجاری دارد. 

جارو برقی صنعتی

جاروبرقی‌های صنعتی و یا نیز مکنده‌ها نقش مهمی در تمیز نگهداشتن محیط کارگاه و نجاری دارند و  در جمع کردن گرد و غبار و براده چوب حاصل از برش و سنباده‌زنی به کاربر کمک می‌کنند.

اره افقی‌بر

اره افقی‌بر یا همه کاره دستگاهی کاربردی در نجاری و دیگر صنایع می‌باشد. عملکرد این دستگاه تا حدودی شبیه به اره عمودبر است ولی دارای تیغه بلندتر و کاربری ساده‌تری است.

از دیگر ابزارهای پر کاربرد در صنعت نجاری، ابزارهای بادی هستند که تعدادی از آنها را بررسی می‌کنیم.

کمپرسور هوا

 تمام ابزارهای بادی برای راه‌اندازی به یک کمپرسور هوا نیاز دارند. کمپرسورها با توجه به حجم مخزن و نوع عملکرد آنها دسته بندی شده و به بازار عرضه می‌شوند. انتخاب کمپرسور باد با حجم مناسب برای یک کارگاه و یا نجاری مهم است. در کنار کمپرسور هوا بهتر است یک بادپاش و شلنگ هوام هم تهیه شود تا بتوان باد  را به وسایلی مانند: میخکوب و منگنه‌کوب و پیستوله منتقل کرد. 

میخکوب بادی

یکی از ابزارهای مهم بادی در نجاری میخکوب است. این وسیله دارای انواع مختلفی است که با سایز میخ‌های متنوعی ارائه می‌شود. یکی از رایج‌ترین میخکوب‌های بادی اسکا یا اف است که مناسب میخ‌هایی با سایز ۱.۶ تا ۵ سانتی‌متر است. از این وسیله در کابینت‌سازی و رویه کوبی مبل می‌توان استفاده کرد. برای کارهای سنگین‌تر در نجاری میخ‌های تی که قدرت و ضخامت بیشتری دارند توصیه می‌شود که این میخکوب به میخکوب تیپو معروف است. منگنه‌کوب نیز از دیگر وسایلی است که برای اتصال قطعات چوبی به یکدیگر استفاده می‌شود.

پیستوله

در پایان کار نجاری اگر به رنگ کردن سازه چوبی تمایل دارید، بهتر است یک پیستوله هم تهیه کنید و به راحتی سطوح مورد نظر خود را رنگ‌آمیزی کنید. انواع پیستوله‌ها امکان استفاده از رنگ‌هایی مانند سیلر و کیلر و پلی استر را برای کاربر فراهم می‌کند. 

از ابزارهای دستی نجاری می‌توان به ابزارهایی مانند: اره دستی،سنباده، گیره دستی و پیچ دستی، متر و گونیا، مغاره و چکشاشاره کرد که هر کدام عملکرد منحصر به فرد خود را دارند. جهت جمع‌آوری ابزارآلات دستی بهتر است یک جعبه ابزار مناسب تهیه شود.  

ابزارهای نجاری خطرناک هستند. یکی از وسایل مهم در هنگام کار در نجاری، لوازم محافظتی است که جهت جلوگیری از آسیب‌های احتمالی باید استفاده شود. از جمله لوازم حفاظتی برای حفظ ایمنی کاربر می‌توان به مواردی مانند: دستکش، کلاه، عینک، گوشی ایمنی، لباس کار و ….. اشاره کرد.

دیدگاهتان را بنویسید