دریل ابزاری دستی یا الکتریکی است که برای سوراخکردن چیزها به کار میرود. دریلها را با توجه به قدرت آن و نیز با استفاده از مَتّه مناسب، میتوان جهت سوراخکردن چوب، بتن و فلز به کار برد. امروزه با پیشرفت ابزارها نه تنها برای سوراخکاری، بلکه با اضافه کردن قطعاتی دیگر، میتوان امکاناتی مثل ساییدن، عمودبر و گردبر… را هم به این دستگاه اضافه نمود، اگرچه بهتر است برای هر کاری از ابزار مناسب همان کار استفاده نمود.
اجزای تشکیل دهنده دریلها کدامند ؟
- کلید روشن و خاموش
- کلید تنظیم سرعت چرخش
- کلید فعال و غیر فعال کردن حالت چکشی
- کلید قفل برای روشن نگه داشتن دریل
- کلید تعویض جهت چرخش
- عمق سنج برای تنظیم پیمایش مته در سطح مورد نظر
- سه نظام
- دسته نگهدارنده
انواع دریل بر اساس نوع منبع تغذیه و نیروی راه انداز آنها به چهار گروه اصلی تقسیم بندی میگردند :
- دستی
- برقی (الکتریکی)
- بادی
- بنزینی
دریل بادی: دریل بادی برای چرخش مته خود از نیروی باد فشار قوی کمک میگیرد. اغلب این نیرو با استفاده از دیگر ابزارهای صنعتی مثل پمپ باد تأمین میگردد.
دریل دستی: دریل دستی که دیگر به ندرت مورد استفاده قرار میگیرد، با کمک گرفتن از نیرویی که انسان به اهرم آن وارد میکند، مته خود را به چرخش درآورده و سطوح را سوراخ میکند.
دریل الکتریکی: در نهایت پراستفادهترین دریلها که خود به انواع مختلفی تقسیم بندی میشوند. این نوع دریل با کمک برق تک فاز و گاها در ابعاد صنعتی و بزرگ، با استفاده از برق ۳ فاز کار میکنند.
دریلهای برقی خود در انواع گوناگونی دسته بندی میشوند:
- دریل و پیچ گوشتی شارژی
- دریل چکشی
- دریل گیربکسی
- دریل سرکج
- دریل بادی
- دریل ستونی
- دریل مگنتی
- دریل کرگیری یا نمونه بردار
- دریل همزن
- مینی دریل
- دریل ۳۲ یا دریل ته کونیک
دریل شارژی و دریل پیچ گوشتی شارژی
دریل شارژی از جمله ابزارهایی میباشد که در چند سال اخیر، به جزء جدا نشدنی جعبه ابزار برق کاران و دیگر از افراد تأسیساتی تبدیل شده است. این دریل با استفاده از باتریهای قابل شارژ خود میتواند بدون نیاز به اتصال به برق شهری فعالیت کند. البته توان دریلهای شارژی در حد دریلهای برقی نیست و کمتر برای سوراخکاری اجسام سخت مورد استفاده قرار میگیرد. بیشترین استفاده از آنها، برای باز و بسته کردن پیچها است و همین موضوع سبب شده تا به آنها لقب پیچ گوشتی شارژی نیز اختصاص پیدا کند.

دریل چکشی
مته دریل در حالت عادی و پس از متصل شدن به جریان برق، به شکل دورانی به دور خود میچرخد تا با استفاده از شیارهای موجود روی خود، یک سطح را سوراخ نمایید. دریلهای چکشی این قابلیت را دارا هستند که علاوه بر چرخش مته، ضربهای عمودی نیز به آن وارد کنند. به این ترتیب مته در زمان چرخش به علت ضربات عمودی، توان بالاتری در حفر و سوراخکاری پیدا میکند. این دریل بهترین انتخاب جهت سوراخکاری در سطوح سختی مثل بتن و غیره میباشد.

دریل گیربکسی
شاید برای شما هم پیش آمده که در زمان باز کردن یک پیچ بزرگ در محیطی سخت، به ناگهان مته دریلتان شکسته یا به کل موتور آن از حرکت میایستد. این مشکل دریلهای معمولی میباشد که نمیتوانند هرنوع پیچی را باز نمایند درحالی که دریلهای گیربکسی جهت باز کردن پیچهای سخت، سفت و بلند در محیطهای سختی مثل بتن و غیره هستند. دریل گیربکسی از توان و قدرت بسیار بالایی برای به دَوران درآوردن مته برخوردار میباشد. موتور قدرتمند این دریل باعث میگردد تا مته آن با سرعت و همینطور قدرت بسیار زیادی چرخش داشته باشد.

دریل ستونی
بر خلاف دریلهای معرفی شده تا الان دریل ستونی نوعی از این ابزار میباشد که قابلیت جابجایی و فعالیت به صورت متحرک را ندارد. این دریلها که ظاهری عمودی شکل داشته بر روی میز کار در کارگاهها و کارخانههای صنعتی قرار گرفته است و جهت سوراخکاری اجسام گوناگون از آنها استفاده میشود. اجسامی را با این نوع دریل سوراخ میشوند که در آن نیاز به وجود دقت بالا جهت سوراخ کردن ناحیه مورد نظر وجود دارد.

دریل مگنت
دریل مغناطیسی یا دریل مگنتی نیز نوعی دیگر از دریل ثابت میباشد. این محصول توانایی فعالیت در حالت متحرک را ندارد لاکن از قابلیت جابجایی آسان به علت وزن کم بهرهمند است. از دریل مگنتی جهت برش اجسام و مخصوصا ورقههای فلزی استفاده میگردد. در انتهای دریل مگنتی، یک آهنربای قوی وجود دارد و با چسبیدن به یک سطح فلزی، سبب ثابت شدن دستگاه و افزایش دقت برش آن میشود.

دریل نمونه برداری یا دریل کرگیری
دریل کُرگیری یا نمونه بردار، نوعی دریل خیلی قدرتمند و صنعتی میباشد که از آن جهت نمونه برداری و یا کاشت آرماتور و بولت در سطوح سختی مثل بتن، آسفالت و… استفاده میشود. در هنگام استفاده از این دریل به علت سخت بودن سطح، اصطکاک بالای تولید شده سبب افزایش سطح گرما میشود. جهت جلوگیری از شکستن مته در اثر گرما یا آسیب به موتور دریل، از راهکارهای گوناگونی از جمله کمک گرفتن از آب استفاده میکنند.

دریل همزن
این دریل، علاوه بر باز کردن پیچ یا سوراخ کردن، جهت هم زدن ملات ساختمانی و یا دیگر مواد مورد استفاده در صنعت به کار گرفته میشود. دور موتور این دریل قابل تنظیم میباشد و با قدرت بالای خود، توان مناسبی در هم زدن ملاتی مثل سیمان، رنگ و غیره دارد.

دریل بادی
پنوماتیک یا دریل بادی، از جمله ابزارهای صنعتی بادی میباشند که به عنوان منبع محرک خود از باد استفاده میکنند. اغلب این دریلها در خطوط تولید کارگاهها و کارخانجات مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به اینکه نیروی محرک این دریل باد میباشد، شاید نتوان آن را در بین دریلهای الکتریکی دسته بندی نمود.

دریل چاله کن
یکی دیگر از انواع دریلها دریلهایی میباشند که جهت ایجاد چاله یا فضای مناسب برای کاشت نهال و درخت در باغها و جنگلها مورد استفاده قرار میگیرند که غالبا به با توجه به مکان و نوع کار استفاده آنها در انواع بنزینی مورد استفاده قرار میگیرند و به آنها دریل چاله کن یا چاله کن گفته میشود.

انواع نمونههای دیگر دریل نیز وجود دارند که در استفادههای صنعتیتر و جهت ماشین کاری بیشتر استفاده میشوند مثل:
- دریل رادیال
- دریل فرز
- دریل CNC
پیشنهادهای ابزار کوثران …
دریل چکشی شارژی Bosch مدل GSB 18V-50
دریل ستونی ۱۳ میلیمتر Nec مدل DS-13
دریل بتن کن Bosch مدل GBH 2-26 DRE
دریل پیچ گوشتی چکشی شارژی Bosch مدل GSB 120-LI
دریل بادی ۱۰ میلیمتری اتوماتیک Ronix مدل ۲۱۳۸A
دریل آچاری ۶.۵ میلیمتری Tosan مدل ۰۰۷۱D
دریل گیربکسی چکشی Kenzax مدل KID-1105
دریل چکشی BOSS مدل BS-13MM-OCTSS